Talianskym bankám hrozí pokles kapitálových rezerv

29.09.2013 Celý región

Rím 29. septembra (TASR) - Talianskym bankám hrozí, že ak bude hospodárska recesia v krajine pokračovať, ich kapitálové rezervy sa stenčia pre nízku kvalitu aktív a slabé zisky. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na správu Medzinárodného menového fondu (MMF).

Podľa odhadu MMF bude 20 talianskym bankám, ktoré sa spravujú približne tretinu prostriedkov v bankovom sektore, v roku 2015 chýbať až 14 miliárd eur na splnenie ukazovateľa kapitálovej primeranosti podľa novej medzinárodnej dohody Bazilej III, ak sa Taliansko ani na budúci rok nedostane z recesie.

Banky v tretej najväčšej ekonomike eurozóny majú problémy so zlepšením kvality svojich aktív a zvýšení zisku v dôsledku najdlhšej recesie za viac ako 20 rokov, ktorá sťažuje firmám, ale aj domácnostiam splácanie úverov.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, odhadujú, že hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa tento rok zníži o 1,7 % po vlaňajšom poklese o 2,4 %. Fond predpovedá, že na budúci rok sa výkon tretej najväčšej ekonomiky eurozóny zníži o 0,7 %.

Pre talianske banky aj po skončení recesie bude ešte nejaký čas najväčším problémom nárast nesplácaných úverov, upozorňuje MMF. Ak budú finančné ústavy nútené vyčleniť viac financií na straty z nesplácaných úverov, bude to mať negatívny vplyv na ich kapitálové rezervy.

Európska centrálna banka (ECB) pripravuje revíziu bankových aktív v eurozóne a podľa viacerých analytikov si zvlášť posvieti na talianske banky. Odhadujú tiež, že UniCredit a Intesa Sanpaolo, dve najväčšie talianske banky, si budú musieť odložiť na nesplácané úvery až 5 miliárd eur. Z údajov talianskej bankovej asociácie ABI vyplýva, že do konca júla stúpol objem zlých úverov v pomere k celkovému objemu pôžičiek na 7,2 % z 5,7 % v rovnakom mesiaci minulého roka.
 

Vyberte región